Velg riktig bilstol til ditt barnHvordan finner du riktig bilstol i jungelen av forskjellige begreper, sikkerhetskrav mm.? Før du bestemmer hvilken bilstol du skal kjøpe bør du gjøre deg noen overveielser. Det sikrer at du kommer hjem med den bilstolen som passer til nettopp ditt barn og deres behov.

Hvis ditt barn er under 135 cm skal han/hun sitte i en bilstol eller beltestol (15-36 kg), som passer til barnets høyde og vekt, når de er med i bilen.

Skal bilstolen brukes i én eller flere biler?

Har dere bruk for at bilstolen lett skal kunne flyttes fra en bil til en annen? Da bør dere sikre dere at bilstolen passer i begge biler. Har begge biler Isofix? Hvis ikke bør dere vurdere om dere skal ha en bilstol uten Isofix eller sjekke om bilstolen både kan benyttes med og uten Isofix.

Sikkerhet?

Du må velge en bilstol som enten er ECE-44-03-, ECE-44-04- eller i-Size (R129) godkjent, så de oppfyller en lang rekke sikkerhetskrav. Så sikrer du deg at bilstolen er lovlig.

i-Size?

Hvis du ønsker en bilstol som oppfyller de nyeste og strengeste sikkerhetskravene, bør du velge en i-Size godkjent bilstol.

Montering med Isofix eller sele?

Har du en bil med Isofix-feste? I så fall bør du kjøpe en bilstol med Isofix. Isofix er lettere å montere, og dermed er det større sannsynlighet for at du monterer stolen korrekt.

Fremover- eller bakovervendt?

Det sikreste valget er en bakovervendt bilstol, inntil ditt barn er 3-4 år. Bakovervendte bilstoler er 5 ganger sikrere enn fremovervendte bilstoler i en trafikkulykke. Du bør derfor bruke bakovervendte bilstoler så lenge som mulig.


Hvilken størrelse skal du ha på bilstolen?

De fleste bilstoler er klassifiserte etter ditt barns vekt. Du bør derfor velge en bilstol, som passer til ditt barns vekt. Det er derfor en god idé å veie og måle ditt barn, før du kjøper bilstolen. Når ditt barns hode har vokst ut over kanten på bilstolen, eller vektgrensen er nådd, bør du skifte til en større bilstol.

Vektklasser:


Hvis du velger de nye i-Size bilstolene, må du dog velge størrelsen etter ditt barns høyde.

i-Size finnes i 3 størrelser:


Er dit barn mellom 15-36 kg?

Det er sikrest å bruke en beltestol med rygglen, når ditt barn er ca. 4-10 år. Dette er fordi disse stolene har bla. sidekollisjonsbeskyttelse og gir mer støtte til barnet.