Slik gjør du bilen vinterklar

 

Er bilen vinterklar? Vinterklargjøring av din bil er viktig for både din og andres sikkerhet i trafikken.

Vi har samlet en rekke råd til hvordan din bil blir vinterklar.

 

Skift til vinterdekk

Vinterdekk er den beste løsningen til kjøring på kalde veier med snø og is, da de gir det beste veigrepet. Vi anbefaler vinterdekk allerede når temperaturen nærmer seg 7°. (For piggdekk kan man bytte 16 oktober i Nord Norge, og 1 November i resten av landet med mindre det er meldt snø og is, da kan man skifte før.)

Husk å kontrollere dekkmønster og dekktrykk. Vi anbefaler at du skifter dekk når de er slitt ned til 4 mm. Loven sier dog minst 3 mm på vinteren.

 

Smør låser og lister 

Gummilister og låser skal smøres godt med en silikonstift og låsespray, så du kan komme inn i din bil en kald vintermorgen. 

 

Sjekk vindusviskerne

Vinteren er hard på vindusviskerne. Derfor må du sjekke viskerbladene og deres slitasje. Kanskje er det på tide å skifte dem. 

 

Sjekk lyktene

I den mørke tiden er det spesielt viktig at dine lykter virker, så du blir sett i trafikken. Ha evt. et pæresortiment i bilen, så du raskt kan skifte en defekt pære. 

 

Sjekk olje og spylervæske 

Du må sørge for at du bruker frostsikker spylervæske, så den kan klare minusgrader. Det er også viktig at du heller ny motorolje på bilen, så den har noe å jobbe med. Ha evt. en liter av den oljen bilen bruker, så du enkelt kan etterfylle, hvis motoren bruker litt olje. 

 

Sjekk batteriet 

Det kalde været er hardt på ditt batteri. Du må sjekke bilens batteri og kontrollere at det er godt ladet. Husk at kapasiteten faller i takt med kulden, så derfor kan du ha bruk for å lade det igjen i løpet av vinteren. Vi anbefaler derfor at du bruker en batterilader. Det kan også være på tide å skifte det gamle batteriet ut med et nytt, hvis din bil har problemer med å starte. Husk, at vi kan teste ditt batteri på T. Hansen, så er du sikker på at din bil er driftssikker. 

 

Sørg for å ha en god isskrape og isfjerner 

En god isskrape er viktig å ha liggende så du alltid kan skrape is fra bilens ruter. Det er viktig at du har god sikt i trafikken med hensyn til sikkerheten, men du kan også risikere å få en bot. En isfjerner-spray gjør det lettere for deg å skrape ruter og speil fri for is.