Velg riktig takboksHar du opplevet situasjoner hvor du godt kunne hatt litt mer plass i bilen? Da er det en god idé å investere i en takboks, så du kan øke bagasjekapasiteten for din bil. Uansett om du skal på kjør-selv-ferie, utflukter med familien eller har bruk for ekstra plass til ditt sportsutstyr. Du bør gjøre noen vurderinger før du kjøper en takboks.

Vi har samlet noen gode råd til deg, så du kan velge den riktige takboksen med en gang.

Kjenn til din bils maksimale vekt

Du må vite hvor tungt du kan laste din bil og dens tak. I bilens instruksjonsbok finner du informasjon om bilens maksimale vekt på taket. Og i din bils registreringsattest finner du din bils tillatte maksimale vekt. Husk at passasjerer og utstyr også teller med i den samlede vekten på din bil. Du kan risikere bøter eller enda verre, kan det utgjøre en sikkerhetsrisiko, hvis du lesser din bil med mer vekt enn det tillatte.

Last ikke for tungt
For å bruke en takboks, må det monteres bøyler på taket - også kalt takstativ. Når du skal laste din takboks, må du være oppmerksom på den maksimale lasteevnen i kilo på takstativet. Du må ikke laste boksen mer enn takstativet kan bære. Du kan finne det takstativet som passer til nettopp din bil via vår bilsøkning.

Alle takbokser har også en maksimal lastekapasitet, som ligger på 50-75 kg. Selv om det kan være fristende å pakke mer bagasje, hvis der er plass i takboksen, bør du ikke overskride den maksimale grensen. Du kan risikere, at bilen blir ustabil, eller at takboksen blir ødelagt.

Velg en passende størrelse

Takbokser fås i mange størrelser - korte, lange, smale og brede. Hvilken takboks som passer til deg, avhenger av dine behov. Takboksens størrelse måles i liter og spenner seg fra ca. 300-600 liter.

Jo større takboks du velger, jo mer bagasje kan du ha med. Du bør dog være oppmerksom på at en høy takboks kan gi plassproblemer i viadukter, p-hus eller din egen garasje. Hvis du har en høy bil, bør du derfor overveie om en lavere takboks er et bedre valg.

Kort eller lang?
Du bør velge en takboks med en lengde som gjør at du fortsatt kan åpne bakluken. Vi anbefaler dessuten at takboksen ikke stikker ut over frontrutens øverste kant med mer enn 10 cm, da vinden på ruten kan ha en uhensiktsmessig effekt på takboksen. Vi har takbokser med en lengde fra 139 cm til 235 cm. De lengste takboksene er ideelle til skiferier, hvor du får plass til dine ski, mens de kortere takboksene er perfekte til helge- og campingferier. De største takboksene kan brukes til begge deler.

Passer den på min bil?
Som utgangspunkt kan alle takbokser monteres på alle biler, men du må selvfølgelig vurdere om takboksens størrelse passer til din bils størrelse.

Hvilken åpning skal takboksen ha?

Du har mulighet for å velge mellom 2 åpningstyper. Du kan enten velge åpning på en enkelt side, hvor du kan åpne takboksen på fortausiden (høyre). Hvis du i stedet ønsker mer frihet til å montere takboksen, hvis du eksempelvis også har en sykkelholder på taket, så kan du velge en med åpning på begge sider, eller med åpning bak, så du har tilgang til begge sider samtidig.

Hvor ofte skal du bruke takboksen?

Avhengig av hvor ofte du skal bruke din takboks, bør du overveie hvilket festesystem du skal velge. Festesystemet er det som holder takboksen fast til takstativet. Hvis du skal bruke din takboks ofte, er et system med rask og enkel montering bedre, så du slipper å bruke tid og krefter, hver gang du skal bruke din takboks.

Sammenlign