Godkjennelser og sikkerhetNår du skal ut og finne en bilstol, skal du se etter bilstoler, som enten er i-Size- eller ECE-godkjent. Med disse godkjennelsene sikrer du deg at den stolen du kjøper er lovlig og oppfyller EUs sikkerhetskrav. Det betyr, at ditt barn får den ultimate beskyttelse i trafikken, så dere er trygge på turen.

ECE-44-03 og ECE-44-04

De 2 første sifrene i den lange talrekken under E-merket skal være enten 03 eller 04, så vet du, at bilstolen er godkjent etter gjeldende standard.

Bilstoler merket med ECE-44-03 eller ECE-44-04, er fortsatt de mest utbredte på markedet.

I-Size - fra kg til cm


i-Size er den nyeste sikkerhetsstandarden innenfor bilstoler. i-Size skal på sikt avløse den nåværende R44-godkjenningen og bl.a. forhindre feilmontering i bilen. i-Size-stoler velges ut fra ditt barns høyde og ikke etter vekt som hittil. Du bør sikre deg at det er plass til en i-Size-stol i din bil, hvis den ikke allerede er godkjent til denne type stol.


i-Size finnes i 3 størrelser:


Er det så mye sikrere?
i-Size er basert på at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig (til minst 15 mnd.), da det er 5 ganger sikrere enn fremovervendte bilstoler. I-Size gir også ditt barn mye mer beskyttelse i en sidekollisjon. Du kan ikke montere stolen feil, da bilstolene kun monteres med Isofix. Det vil si at du kun kan bruke bilstolene i biler med Isofix.

Kan jeg altså ikke bruke min gamle bilstol?
Jo, hvis du har en bilstol som er ECE-44-03- eller ECE-44-04-godkjent, er bilstolen fortsatt lovlig. i-Size skal ses som en mulighet for å kjøpe en bilstol som lever opp til de nyeste sikkerhetskravene.

Hva betyr det for meg?
Hvorfor er dette snakket om i-Size viktig for meg? Det er relevant å kjenne til i-Size-standarden, når du skal kjøpe en ny bilstol. Det vil faktisk også være relevant, hvis du skal ha en ny bil. Nyere biler har Isofix, men ettersom i-Size bilstolene er litt større enn andre bilstoler, vil bilene i fremtiden også ha en i-Size-klassifikasjon. Det betyr at bilene har plass til de nye, større stolene.

Hvorfor heter det i-Size?
I'en i i-Size står for det engelske ord "Integral", altså integrert. Det skyldes at i i-Size bilstoler blir barn fastspent med sele, som er integrert i selve bilstolen - og ikke med bilens sikkerhetssele. "Size" betyr størrelse og viser til at det er barnets høyde som er avgjørende for hvilken stol man skal velge.

Plus-test

Denne testen er frivillig for barnestolprodusenter, og gjennomføres i trygghetslandet Sverige. Plus-testen måler kreftene barnets nakke utsettes for i en kollisjon, og det er det ingen andre barnestoltester som gjør. Velger du en barnestol som er plus-godkjent kan du være trygg på at du har en av de tryggeste barnestolene på markedet!

Topp anker - øk ditt barns sikkerhet


Bilstoler kan være utstyrt med et ekstra festepunkt i form av en sele på bilstolens øverste del, som kalles "Topp anker". Det skal brukes istedenfor støttebenet og monteres sammen med Isofix. Det sikrer at bilstolens øverste del ikke tipper fremover ved en eventuell kollisjon. Dermed øker du ditt barns sikkerhet. Du kan kun bruke denne formen for forankring hvis din bil har Topp anker-festepunkter, som finnes i nyere biler.