Godkjennelser og sikkerhetNår du skal ut og finne en bilstol, skal du se etter bilstoler, som enten er i-Size- eller ECE-godkjent. Med disse godkjennelsene sikrer du deg at den stolen du kjøper er lovlig og oppfyller EUs sikkerhetskrav. Det betyr, at ditt barn får den ultimate beskyttelse i trafikken, så dere er trygge på turen.

ECE-44-03 og ECE-44-04

De 2 første sifrene i den lange talrekken under E-merket skal være enten 03 eller 04, så vet du, at bilstolen er godkjent etter gjeldende standard.

Bilstoler merket med ECE-44-03 eller ECE-44-04, er fortsatt de mest utbredte på markedet.

I-Size - fra kg til cm

i-Size er den nyeste sikkerhetsstandarden innenfor bilstoler. i-Size skal på sikt avløse den nåværende R44-godkjenningen og bl.a. forhindre feilmontering i bilen. i-Size-stoler velges ut fra ditt barns høyde og ikke etter vekt som hittil. Du bør sikre deg at det er plass til en i-Size-stol i din bil, hvis den ikke allerede er godkjent til denne type stol.i-Size finnes i 3 størrelser:


Er det så mye sikrere?
i-Size er basert på at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig (til minst 15 mnd.), da det er 5 ganger sikrere enn fremovervendte bilstoler. I-Size gir også ditt barn mye mer beskyttelse i en sidekollisjon. Du kan ikke montere stolen feil, da bilstolene kun monteres med Isofix. Det vil si at du kun kan bruke bilstolene i biler med Isofix.

Kan jeg altså ikke bruke min gamle bilstol?
Jo, hvis du har en bilstol som er ECE-44-03- eller ECE-44-04-godkjent, er bilstolen fortsatt lovlig. i-Size skal ses som en mulighet for å kjøpe en bilstol som lever opp til de nyeste sikkerhetskravene.

Hva betyr det for meg?
Hvorfor er dette snakket om i-Size viktig for meg? Det er relevant å kjenne til i-Size-standarden, når du skal kjøpe en ny bilstol. Det vil faktisk også være relevant, hvis du skal ha en ny bil. Nyere biler har Isofix, men ettersom i-Size bilstolene er litt større enn andre bilstoler, vil bilene i fremtiden også ha en i-Size-klassifikasjon. Det betyr at bilene har plass til de nye, større stolene.

Hvorfor heter det i-Size?
I'en i i-Size står for det engelske ord "Integral", altså integrert. Det skyldes at i i-Size bilstoler blir barn fastspent med sele, som er integrert i selve bilstolen - og ikke med bilens sikkerhetssele. "Size" betyr størrelse og viser til at det er barnets høyde som er avgjørende for hvilken stol man skal velge.

Plus-test

Denne testen er frivillig for barnestolprodusenter, og gjennomføres i trygghetslandet Sverige. Plus-testen måler kreftene barnets nakke utsettes for i en kollisjon, og det er det ingen andre barnestoltester som gjør. Velger du en barnestol som er plus-godkjent kan du være trygg på at du har en av de tryggeste barnestolene på markedet!

Sammenlign