Velg riktig voksensykkelHvilke valg skal du treffe, når du skal velge en sykkel? Vi har samlet en rekke tips til hvordan du kan velge nettopp den sykkelen som passer til din stil, og hver sykkel har hver sin fordel.

Hvilken sykkeltype skal du velge?
Med et av Norges bredeste sykkelprogrammer, tilbyr vi sykler innenfor alle sykkeltyper som citybikes, MTB-, racer-, dame- og herresykler samt elsykler. Hvilken type sykkel som passer til deg avhenger av din stil, behov og ønsker. Uansett om det er til og fra jobb eller kjøring på stier eller skog, avslappet/hurtig kjørsel eller uten vedlikehold, så har vi sykkelen som passer dine behov.

Hvilke bremsetyper finnes det?
Voksensykler fås med forskjellige bremsetyper. V-bremser er den mest brukte typen på alminnelige sykler. Din sykkel kan være utstyrt i kombinasjon med en fot- og en V-bremse eller 2 håndbremser (uten fotbremse). Disse bremsene krever vedlikehold i form av utskiftning av bremseklosser mv. V-bremsen har en høy bremseeffekt, og det er den mest alminnelige bremsetypen på en sykkel.

Din sykkel kan også være utstyrt med skivebremser - enten mekanisk eller hydraulisk. Hydrauliske skivebremser sitter typisk på de litt dyrere syklene, da dette systemet er mer avansert til sammenligning med mekaniske skivebremser. Man skal dessuten bruke mindre kraft til å bremse sykkelen. En skivebremse har en veldig høy bremseeffekt, hvor man ikke skal bruke så mye krefter til å bremse i forhold til V-bremser. Den krever også mindre vedlikehold. Det finnes også rullebremser, som er 100% vedlikeholdsfrie, og disse sitter typisk også på litt dyrere sykler.

Skal sykkelen være med innvendige eller utvendige gir?
Fordelen med utvendige gir er, at de gir mindre mostand, og samtidig er sykkelen lettere. Man kan også sykle vesentlig fortere med utvendige gir i forhold til innvendige gir. Utvendige gir fås fra 6-27 gir. På de innvendige girene derimot er det ingen vedlikehold, da det er et lukket system. Innvendige gir fås i 3 og 7 gir.

Hvor mange gir?
Med hensyn til innvendige 7 gir, så gir de en mer glidende kjøring, 3 gir derimot gir en større forskjell i girskiftet og motstanden. Det samme gjør seg gjeldende for utvendige gir. Jo flere gir, jo mer glidende kjørsel. Det er en fordel med flere gir ved ujevnt og kupert terreng.

Hvilket ekstrautstyr skal du bruke?
Vi anbefaler alltid bruk av sykkelhjelm. Vi tilbyr et bredt sortiment av sykkelhjelmer. Det er også viktig å tilleggskjøpe følgende utstyr, hvis det ikke er med som standardutstyr: lås, lykter, skjermer, støtteben og bagasjebrett.

Hvilken størrelse skal du ha?
Du kan via vår størrelsesguide enkelt finne den sykkelstørrelsen, som passer til din høyde. Vi anbefaler alltid en prøvetur, som du kan få i alle våre butikker.

Størrelsesguide til voksensykler

Voksen
høyde
Alminnelig sykkel
rammestørrelse
Mountainbike
rammestørrelse
150-170 cm 47-51 cm 46-51 cm
170-185 cm 54-58 cm 51-55 cm
185+ cm 58-60 cm 55 cm

Størrelsen på en herresykkel, damesykkel og terrengsykkel angis alltid som rammestørrelsen målt i cm.